ŞAHİNBEY İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRÜLÜĞÜ KASIM AYI YÖNETİCİ GELİŞİM PROGRAMI
Bakanlığımız Din Öğretimi Genel Müdürlüğü Yönetici Gelişim Programı YÖGEP programı kapsamında, İlçemiz imam hatip ortaokulları ve imam hatip liselerinde görev yapan müdür ve müdür yardımcılarının katılımıyla, İlçemiz Mehmet Görmez Anadolu İmam Hatip Lisesi koordinesinde 29.11.2019 Cuma günü saat 14:00'da Mehmet Görmez Anadolu İmam Hatip Lisesi Toplantı Salonu'nda, "Eğitimde yeni yaklaşımlar, alternatif okul ve eğitim modelleri montessorie, home schooling, reggio, doga okullar, uzaktan eğitim, khan akademisi, okulsuz eğitim, ev okulları vb." konulu Kasım ayı eylem planı toplantısı, gerçekleştirilmiştir.
EĞİTİMDE YENİ YAKLAŞIMLAR
Alternatif Okul ve Eğitim Modelleri
Montessorie
Home Scooling
Reggio
Doğa Okulları
Uzaktan Eğitim
Khan Akademisi
Okulsuz Eğitim
Ev Okulları
Alternatif Eğitim ve öğrenme biçimleri aynı şeydir. Herkes farklı öğrenir fikri alternatif görüşün temel katkılarından birisidir. Büyük öğrenci gruplarına aynı konferansın, aynı kitaptan aynı görevlerin, aynı testlerin verildiği geleneksel yaklaşımlar bütün öğrencileri aynı sayar.
Montessori, çocuğun bireysel becerileri ve ilgi alanlarına uygun olacak şekilde, her çocuğun farklı öğrenme hızına sahip olduğunu kabul eden, özgür eğitim bilimidir. İsmini ise yöntemin geliştiricisi olan İtalya'nın ilk kadın doktoru, Pedagog Maria Montessori'den almaktadır.
Homeschooling'in türkçeleştirilmiş tam bir karşılığı yok, ancak evde eğitim demek bu sistem için yerinde bir tanım olacaktır.
İtalya'nın Reggio Emilia kasabasında annelerin, babaların hatta tüm kasabanın çocuklar için en güzeli hayal etmesi ile başlar Reggio Emilia yolculuğu. Malaguzzi isimli eğitimci önderliğinde farklı kuramları inceler ve okullarında hayata geçirmeye karar verirler. Vygotsky ve Piaget'in yoğunlukla hissedildiği bu okullarda, önemli olan çocuklardır. Güçlü bir çocuk imajı, çok rollü öğretmen, zengin ve eğitici bir çevre, güçlü ilişkiler, proje tabanlı öğrenme, bu yaklaşımın öne çıkan prensipleridir.
Uzaktan Eğitim ; zamandan ve mekandan tamamen bağımsız bir şekilde öğrencinin ve öğretim üyesinin kampüse gelme zorunluluğu olmaksızın mevcut var olan bilgisayar teknolojileri vasıtası ile tamamen sanal ortamda canlı, görüntülü, sesli olarak derslerin işlendiği, katılımcının istediği zaman bunları tekrar izleyebileceği ve görüntüleyebileceği, günümüz şartlarında eğitim ve öğretimin hızla bilgisayar ortamında geçtiği akılcı, çağdaş, yenilikçi bir eğitim sistemidir.
Khan Academy hiçbir kar amacı gütmeden her yerde, herkese dünya standartlarında ücretsiz eğitim sunmak için çıktığı yolda bugün bir vakıf olarak hizmetini sürdürüyor. Vakıf merkezinde görevli JessicaJuen tarafından paylaşılan bilgilere göre Khan Academy şu an 200 ülkede 200 binden fazla öğretmen tarafından derslerde kullanılıyor. Ayda 10 milyondan fazla öğrenci sitedeki video ve etkileşimli sayfalardan eğitim alıyor. Sitedeki 100 binden fazla problem şu ana kadar 1 milyar 200 milyon defa çözülmüş (çalışılmış).
Okulsuz Eğitim; İngilizce ismi Unschooling olan 'okulsuzluk', örgün eğitim sisteminde yer almak istemeyen veya klasik okul müfredatını eve taşımadan, çocuğun kendi kendine doğal yaşam alanında öğrenme metodunu savunan bir oluşum.
Ev okulu uygulaması maliyeti olan bir uygulamadır. Bu yüzden de ev okulu uygulamasının sağlıklı işleyebilmesi için gerekli dinamiklerden birisi ekonomidir.